Tehnologija

Da bi gume duže trajale treba ih rotirati, ali kada?


Rotacija guma, tj. točkova na kojima su gume, predstavlja zamjenu pozicija točkova kako bi se gume što “izjednačenije“ trošile i samim tim duže trajale, piše sajt Polovni automobili.

Međutim, iako je ova tema stara već mnogo decenija, nije sve tako jednostavno – ne mogu sve gume da se rotiraju onako kako pročitate na raznim mjestima (mediji, uputstva za auto i slično).

Rotacija guma jeste kontroverzna tema, iako ne deluje da tu ima o čemu da se diskutuje. Ali ako pogledamo uputstva proizvođača automobila i guma, tu ima itekako o čemu da se diskutuje…

Na primjer, u uputstvima za neke automobile piše da se rotacija uopšte ne preporučuje (npr. Renault Scenic – u uputstvu nije objašnjeno zašto). Sa druge strane, u uputstvima za neke automobile piše da gume treba da se rotiraju na svakih 12.000 kilometara ili manje.

Sponzorisano

Dakle, nema univerzalnog pravila!

Ali tu su i brojni primjeri iz prakse – mnogi vozači nikada ne rotiraju točkove i tvrde da nikada nisu primjetili bilo kakav problem, ubrzano ili nejednako trošenje guma.

Šta je to uopšte rotacija guma, tj. točkova?

Rotacija je menjanje pozicije točkova na automobilu kako bi se obezbedilo ujednačeno trošenje guma. Razlog je u tome što se prednje i zadnje gume ne troše jednako.

Na primjer, kod automobila sa prednjim pogonom, prednje gume trpe znatno veće opterećenje i habanje zbog sljedećeg:

a) Pokreću auto za razliku od zadnjih koje se samo vrteb) Zaustavljaju i usporavaju automobil – prilikom kočenja masa vozila se prebacuje na prednje točkove – auto ponire, prednji kraj se spušta, dok se zadnji podiže, tako da neuporedivo veći teret podnose prednje gume u odnosu na zadnje. Isto važi i prilikom motornog kočenja.c) Prilikom skretanja trpe mnogo veće sile od zadnjih guma. Takođe, spoljašnja strana prednjih guma se troši više upravo zbog tog opterećenja prilikom skretanja.

Dakle, prednje gume se brže troše prilikom ubrzavanja, kočenja i skretanja, pri čemu su i generalno kod automobila sa prednjim pogonom opterećene većom težinom zbog same konstrukcije vozila.

Kada su u pitanju automobili sa zadnjim pogonom, njihove zadnje gume više se troše zbog toga što one pokreću auto.

Međutim, bez obzira na to da li auto ima prednji ili zadnji pogon, rotacija je dobar način da se produži životni vek gumama.

Važno – pročitajte uputstvo za vaš automobil

Nije svaki auto isti. U uputstvu za Renault Scenic piše da se rotacija ne preporučuje. Nije objašnjeno zašto. Takođe, rotacija se ne radi ako su prednji i zadnji točkovi ili gume različitih dimenzija.

Nažalost, mnoga uputstva za korišćenje automobila uopšte ne uzimaju u obzir postojanje guma sa usmjerenim dezenom, pa budite posebno pažljivi po tom pitanju.

Ne vjerujte slijepo uputstvima – nerijetko su loše i nejasno prevedena na srpski, a provuku se i neke pogrešno prevedene ozbiljne stvari.

Zato naglašavamo – pročitajte uputstvo za vaš auto, provjerite kakve gume imate, a zatim je možda najbolje da se konsultujete sa nekim vulkanizerom u kojeg imate povjerenja.

Na kojoj kilometraži treba obaviti rotaciju točkova?

Sada prenosimo samo preporuke proizvođača automobila i guma. Ali svjesni smo da gotovo niko neće ispratiti te preporuke. Naše je samo da prenesemo…

A i svako može da nađe uputstvo proizvođača guma i proizvođača automobila i da provjeri.

Michelin kaže da rotaciju treba uraditi otprilike na 8.000 do 10.000 km. Neki proizvođači automobila kažu na 10.000 do 12.000 km.

Šta i kako kažu drugi proizvođači – u to nećemo da ulazimo, ali slobodni ste da proverite. Te informacije su javno dostupne i slobodne.

Kako se rotiraju točkovi, tj. gume?

To zavisi od vrste guma na kojima vozite. Odmah da upozorimo – gume sa usmjerenom i asimetričnom šarom se rotiraju samo po principu „prednja nazad i zadnja napred“ – nema unakrsne zamene!

Dakle, morate da znate kakve gume imate, inače možete da napravite više štete nego koristi.

Nažalost, u mnogim uputstvima uopšte ne upozoravaju na ovu „problematiku“!

FOTO: Božidar Vukičević/ Cropix

Kako piše na Michelin sajtu, gume sa usmjerenom i asimetričnom šarom mogu da se koriste isključivo tako da budu okrenute u smjeru kretanja vozila – a to može da se vidi na osnovu oznake na boku gume.

Oznake su „Outside“ ili strelica sa spoljne strane koja pokazuje kako bi guma trebalo da se okreće kada auto ide napred.

Važno!

Ukoliko imate takve gume o kojima smo pisali iznad, rotacija može samo i isključivo da se obavlja tako što će prednji točkovi da se prebacuju nazad, a zadnji napred.

A šta ako gume nisu usmjerene ili asimetrične?

U tom slučaju, postoji nekoliko načina u zavisnosti od toga da li je riječ o vozilu sa prednjim, zadnjim ili pogonom na svim točkovima.

Savjetujemo da nađete koja je najbolja kombinacija u zavisnosti od vrste guma koje imate. Bukvalno se sve svodi na tu stavku.

Provjerite u uputstvu za vaš auto u zavisnosti da li je riječ vozilu sa prednjim, zadnjim ili pogonom na svim točkvima – kakva je “politika“ po pitanju rotacije guma/točkova.

Generalno, zadnji točkovi idu napred sa iste strane, a prednji točkovi idu nazad ali na suprotnu stranu (unakrsno), ali pritom treba ispratiti da li gume u stvari imaju usmjerenost.

Tu je i stavka da li želite da u rotaciju ubacite rezervni točak?

Koliko košta rotiranje guma kod vulkanzera?

Recimo da rotiranje guma kod vulkanizera košta od 1.500 do 2.000 dinara. Možda će vam u nekom manjem gradu naplatiti znatno manje, a u Beogradu za “džipa“ (SUV, krosover, itd.) možda bude znatno skuplje.

Cijena zavisi od regiona (jug ili sever Srbije), grada (BG ili Niš), veličine felni, vrste vozila („običan auto“ ili SUV, džip, krosover).

Ne zaboravite različit pritisak u prednjim i zadnjim gumama!

Većina vozača nije svjesna činjenice da prednje i zadnje gume treba da imaju različit pritisak.

Zato prvo provjerite koliki pritisak ide u prednje, a koliki u zadnje gume. Samo pročitajte uputstvo za vaš auto, ili podatke na poklopcu gdje se uliva gorivo, ili naljepnicu na vratima…

Nije važno gdje ćete da pročitate tu informaciju – možete da je nađete na internetu, u ovlašćenom servisu i slično.

Telegraf

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

NASA: Objavljen katalog čudnih planeta

DB

Audi ukida lažne izduvne cijevi na svojim modelima

DB

Šta se desilo slabljenjem Zemljinog magnetnog polja?

DB

Oglasio se Majkrosoft o padu sistema širom svijeta

M B

Google najavio besplatan uvid u dark web: Jesu li vaši podaci tamo?

DB

Kako sedam dana pauze od društvenih mreža može pomoći djevojkama?

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više