Foto: Jutarnji
EX YU

Učestali napadi galebova duž jadranske obale


Istarski turistički gradovi sanirali su velika odlagališta otpada na kojima su se galebovi prije hranili, međutim, sada se pojavio novi problem: ptice došle u gradske sredine u potrazi za hranom.

Nažalost, postala je sasvim uobičajena scena da galebovi usred ljeta u centru Pule napadaju turiste i djecu te im otimaju hranu.

Napadaju i one za koje misle da žele nauditi njihovim ptićima, koji trenutno uče letjeti, posebno kada ptići ispadaju iz gnijezda. U Splitu su nedavno napali ženu koja je ulazila u svoj stan. Jer, mlade štiti deset do 15 galebova.

Ista je stvar ako se približite njihovu gnijezdu. Ukratko, postaju sve agresivniji i glasniji u primorskim mediteranskim mjestima, zbog čega građani i ove godine itekako mole za pomoć jer ne znaju kako se više obraniti od te pošasti.

Sponzorisano

Tim više što su jako glasni usred noći, posebno na krovovima stambenih zgrade, zbog čega se mnogi Puležani žale i ne znaju kome prijaviti problem sve većeg broja ptica na zgradama.

Umjetna jaja smanjuju populaciju

Porečki veterinar Branko Jurić, direktor Veterinarske bolnice Poreč koja jedina u Hrvatskoj ima licencu nadležnog ministarstva za postavljanje umjetnih jaja u galebova gnijezda kako bi se smanjila njihova populacija u urbanim sredinama, kaže da se broj galebova u Poreču, Rovinju i Novigradu smanjio otkad sprovode akciju.

U Poreču čak za 60 odsto, a u tamošnjim hotelskim naseljima i do 80 odsto. I baš zato apeluje na sve građane koji imaju gnijezda galebova na svom krovu da im se jave. Međutim, samo njihova akcija zamjene jaja nije dovoljna. Zato je Grad Pula uveo u svoj komunalni red i zabranu hranjenja ptica na javnim površinama.

– Galebovi se skupljaju gdje ima hrane, a to je smeće. Zato imaju u većem broju gnijezda na ravnim krovovima nebodera iznad trgovina i pekara. Tamo lako dolaze do hrane, lakše nego da love ribu, što mi zapravo želimo. Ovom akcijom želimo galebove vratiti u njihova prirodna staništa, a to su hridi i ostrva.

Isto tako, apelujemo na djecu i sve ostale da ne hrane ptice jer se onda one zadržavaju na tom području i vraćaju te stvaraju probleme. Trebala bi postojati šira svijest o tome ako želimo izbjeći napade na ljude, a njih ima sve više – ističe veterinar Jurić.

Prenosnici bolesti

Pojašnjava da su galebovi, nakon što su istarski turistički gradovi sanirali svoja velika odlagališta otpada na kojima su se ptice prije hranile, sada došli u gradske sredine u potrazi za hranom i zato se često zadržavaju pokraj kontejnera za smeće.

Zbog toga je njihov izmet pun salmonele, pa galebovi prenose i bolesti.

– Apeliramo na sve da bacaju smeće u spremnike, a ne da ga ostavljaju pokraj kanti za smeće. Smeće treba biti u zatvorenom. Isto tako, hranilišta za mačke trebala bi biti zatvorena da galebovi ne mogu do njih. Oni samo traže hranu, a ako je nema, odlaze tamo gdje je ima.

Zato sve na kraju ovisi o nama i tome kako ćemo se ponašati. Zbog toga već nekoliko godina sprovodimo edukacije u školama u Rovinju i drugim gradovima gdje djeci objasnimo šta donosi hranjenje galebova u školskom dvorištu – ističe veterinar.

Jer, ako nema takve osviještenosti, ni sama zamjena jaja neće pomoći, napominje. Neke su škole čak savjetovale učenicima da ne jedu u dvorištu.

S akcijom zamjene jaja na zahtjev građana Poreča veterinarska bolnica najprije je počela u tom gradu 2011. godine, da bi se u akciju 2016. uključili Rovinj i Novigrad, a od 2019. i Grad Pula. Svi ti gradovi zajedno s velikim hotelskim kućama finansiraju zamjenu jaja. Sada se godišnje zamijeni oko 3500 jaja, a koliko je to gnijezda, podijelite samo tu brojku s tri.

Jer, galebovi u prosjeku nesu do tri jaja i na njima leže mjesec dana dok se ne izlegu ptići. Na umjetnim jajima leže do avgustaa. Tada shvate da se ništa ne događa, pa ih napuštaju. Iako, i druge se godine mogu vratiti na isto mjesto. Gnijezda počinju savijati i jaja nesti kada krene toplije vrijeme, otprilike u travnju. Jurić ističe da su dosad najbolje rezultate imali u Poreču gdje je i najranije počela akcija te da je potrebno barem tri do četiri godine da se vide konkretni rezultati.

– Na početku akcije u Puli smo zamijenili oko 1400 jaja, a ove se godine već taj broj smanjio za 400 jaja, što govori da su se galebovi preselili na neke druge lokacije. Kada shvate da se na toj lokaciji ne liježu ptići, oni odlaze. A vole ravne krovove jer im je gnijezdo jednostavno i napravljeno od nekoliko grančica.

Na kosom krovu bi se otkotrljalo. Međutim, zapazili smo u posljednje vrijeme da su počeli graditi gnijezda i na kosim krovovima pokraj dimnjaka. U svakom slučaju, apelujemo na građane da nam jave poziciju gnijezda – ističe veterinar.

Ova je akcija besplatna, a nakon toga veterinari nadgledaju poziciju nekoliko godina dok ptice ne odluče negdje drugdje napraviti gnijezdo.

Jutarnji list

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Razorni tornado u Srbiji nosio prikolice i oštetio kuće (VIDEO)

SB

U Hrvatskoj od ponoći skuplji benzin i gas, dok je cijena dizela nepromijenjena

SB

Proglašena krizna situacija u Sjevernoj Makedoniji

DB

U Sloveniji padao jak grad (FOTO/VIDЕO)

SB

Za prevoz do aerodroma u Splitu 1.000 evra?

SB

Vučić u Egiptu: Dogovorena saradnja na vojnom nivou i kako da se poveća trgovinska razmjena

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više