Art

Koja bolest se krije iza nekontrolisanog smijeha Džokera?

Jedna od glavnih karakteristika Betmenovog neprijatelja, Džokera, je njegov smijeh. Psiholozi su se udružili u dijagnostikovanju psihičkog poremećaja samog Džokera kada bi on bio stvarna osoba.

Nervozan, uplašenog pogleda i drhtavog glasa, Artur Flek pokušava da se sabere prije nego što započne radni danu u klubu komedije Gotam Sitija.

Ali Džokeru, kako želi da ga drugi oslovljavaju, riječi ne dolaze lako: kada pokuša da govori, iz njegovih usta izbija oštar i naporan smijeh koji ne može da kontroliše. Taj isti izvještačeni, uznemirujući smijeh preplavljuje lika u ključnoj sceni filma Džoker, koji se nalazi na reperotaru bioskopa širom svijeta već mjesec dana.

Jedne večeri, na povratku kući metroom, maskiran u klovna, Flek je svjedok scene u kojoj trojica mladih bogataša zlostavljaju ženu. To kod njega izaziva napad smijeha.

Sukob

Pretpostavljajući da se Flek smije njima, momci ga surovo prebijaju. On reaguje tako što iz džepa izvlači revolver i ubija ih. U tom trenutku, publika već zna da Flek pati od neodređene mentalne bolesti. Kako bi se nosio sa simptomima, uzima sedam različitih lijekova, vodi dnevnik i redovno posjećuje socijalnu radnicu.

Ali da li zaista postoji bolest koja izaziva nekontrolisane napade smijeha?

U slučaju lika koga u filmu glumi Hoakin Finiks, može biti riječ o gelastičnoj epilepsiji – nazvanoj po grčkoj riječi za smijeh (gelastikos).

– To je veoma redak oblik napada, koji predstavlja svega 0,2 odsto svih tipova napada. To je smijeh koji se javlja u neprijatnim situacijama. Pacijent nije srećan, ali on ili ona ne mogu da ga kontrolišu – kaže za BBC Fransisko Havijer Lopez, koordinator grupe za epilepsiju Španskog društva neurologa.

Najčešći uzrok ovog tipa epilepsije je mali tumor na mozgu – hipotalamički hamartom. Pogađa hipotalamus, dio mozga zadužen za mnoge važne funkcije, od regulisanja tjelesne temperature, do upravljanja emocijama.

Dodatni stres

Ali smijeh takođe mogu da izazovu i tumori na čeonom ili temporalnom režnju. Često se dešava da pacijenti u ovakvom stanju imaju napade.

– Gelastični napadi predstavljaju dodatni stres, jer ako neko ima tipičan napad i izgubi svijest, ništa se ne dešava. Međutim, ukoliko ste svjesni i počinjete da se smijete u neprikladnim situacijama, to predstavlja veliku patnju – kaže Lopez.

Ovakav tip epilepsije se često kontroliše lijekovima, a u nekim slučajevima se doktori odlučuju i za operaciju. Ukoliko se stanje ne provjeri, napadi mogu da se javljaju i svakodnevno, ali ako se kontrolišu, mogu se smanjiti na jedan ili dva mjesečno, pa čak i da se izgube, u zavisnosti od slučaja.

Kako je Lopez objasnio, ovaj problem je češći kod starijih pacijenata, nego kod djece. Takođe može predstavljati rane simptome demencije.

Nasilje

Iako bolest nije učestala, neurolog kaže da se sjeća barem tri takva slučaja tokom karijere. Sjeća se da je jedan pacijent radio kao advokat, koji bi “prije svakog suđenja morao da upozori sudiju da boluje od specifičnog poremećaja i da će vjerovatno imati krizu, kako njegove napade prouzrokuje stres.”

Što se tiče nasilja, koje, kako se film odvija, postaje neizostavni dio života Artura Fleka, Lopez tvrdi da ne postoje veze sa bolešću.

Emocionalna inkontinencija

Sa druge strane, neurolog tvrdi da gelastična epilepsija ne mora da bude jedini uzrok neželjenog i nekontrolisanog smijeha. Takođe postoji i pseudobulbarni efekt (PBA), takođe poznat i kao emocionalna inkontinencija, koji može da izazove epizode smijeha ili plača.

– Termin se odnosi na nekontrolisane izlive emocija koje nisu u skladu sa socijalnim kontekstom i mogu biti suprotne od onoga kako se osoba osjeća. Osoba može jako da bude stresirana zbog nečega što je doskora bilo samo blago uznemirujuće – kaže neuropsiholog Endi Tajerman.

Epizode PBA su povezane sa neurološkim bolestima i povredama. Istraživanje iz 2013. godine procjenjuje da barem 1,8 miliona Amerikanaca pati od PBA.

– Ali te epizode se češće javljaju kod starijih pacijenata sa neurodegenerativnim bolestima. To su stariji pacijenti u posljednjim stadijumima bolesti, što ne može biti slučaj sa Džokerom – kaže Lopez.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Muzičke urbane legende u Srbiji 90-ih

DB

“Underground” na današnji dan osvojio “Zlatnu palmu”

DB

Stručnjaci: “Povodac” za djecu nije dobra stvar

DB

Kanski festival: Zlatna palma za dramu “Anatomija jednog pada”

DB

Pivski spa: Kupanje, masaža i konzumacija omiljenog pića (VIDEO)

DB

O zaštiti od melanoma sutra na Trgu Krajine

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više