Slavo Kukić
Društvo

“Liberalni kapitalizam je prošlost, Kina je već sada vodeća svjetska ekonomija”


Univerzitetski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić tvrdi da je koncept liberalnog kapitalizma doživio potpuni krah, te da će nakon završetka svjetske krize izazvane koronavirusom cijeli kapitalistički sistem morati da doživi temeljne promjene.

Kukić za Insajder, između ostalog, tvrdi i to da je samo pitanje vremena kada će Kina i zvanično preuzeti primat od SAD kao vodeće ekonomske sile u svijetu te da taj procec, prema njegovim riječima, više ništa ne može da zaustavi.

– U posljednja tri mjeseca deset kineskih kompanija su jedine u svijetu bilježile rast profita, i to radikalan rast. Hoće li se taj trend nastaviti i nakon krize sa koronavirusom ostaje nepoznato, ali ono što nije nepoznato jeste to da će kineska privreda i dalje jačati u globalnim okvirima. Ona je sada, prema zvaničnim statistikama, druga svjetska ekonomska sila, a ja sam prilično siguran da je u stvarnosti, izvan tih zvaničnih statistika, Kina već danas na prvom mjestu. Čak i što se tiče zvaničnih statistika, neće se još dugo čekati da Kina postane i zvanično prva ekonomska sila u svijetu i da nakon dugo vremena potisne SAD – kaže Kukić.

On smatra i to da SAD nemaju način da zaustave kineski ekonomski rast.

Sponzorisano

– Sa faktima se možete pomiriti ili ne, ali trendove ne možete zaustaviti. Jedini način da se to zaustavi jeste da se uđe u neke nove konfliktne situacije na svjetskom nivou, ali se to lako može okrenuti protiv onih koji bi takve konflikte izazvali. Ne postoji garancija o tome kakav bi bio njihov ishod i ko bi iz toga mogao da izvuče deblji kraj. Kina je, naprosto, mnogoljudna zemlja koja je napravila kombinaciju boljševičke političke diktature i totalnog ekonomskog liberalizma, koji je onda privukao svjetski kapital zbog jeftine radne snage, a uvlačenje svjetskog kapitala je pokrenulo proces koji više niko ne može da zaustavi – ocjenjuje Kukić.

On takođe tvrdi i to da će se sukob svjetskog kapitala nakon završetka pandemije dalje zaoštravati, odnosno da će, na kraju, kapitalistički sistem morati da doživi korjenite promjene.

– Smanjuje se svjetski prostor na koji se multinacionalni kapital može širiti, a to, drugim riječima, znači da će se sukob dalje zaoštravati i da će se zaoštravati društvene protivurječnosti koje će kapitalizam tjerati ili na unutrašnje samoreformisanje, po principu koji su doživjele nordijske zemlje u smislu povećanja nivoa osjetljivosti za socijalna pitanja, pitanja društvene pravde i jednakosti, solidarnosti, pitanja prava na besplatno zdravstvo, školstvo i tome slično, ili će, ako ne prihvati takvu vrstu samoreforme, morati sam da pada. U stvarnosti, liberalni kapitalizam je pao još 2008. i 2009. godine, jer su najmoćnije svjetske privrede i zemlje tada morale intervenisati iz državnih budžeta da bi spasile svoje ekonomije. Sadašnja kriza sa koronavirusom, koja izaziva i ekonomsku krizu, ponovo pokazuje to isto. Koncept liberalnog kapitalizma, neoliberalna ekonomska i politička teorija je sama po sebi već pala i pokazalo se da kapitalizam ne može bez državnog intervencionizma. To je važno zbog činjenice da intervencija države znači jednu promjenu unutar kapitalističkih odnosa i ta promjena bi se mogla nastaviti u socijalnom segmentu povećanja osjećaja za stanovništvo, a to znači unutrašnju promjenu kapitalizma prema društvu u kojem će biti više socijalne pravde, jednakosti i ljudske solidarnosti – smatra Kukić.

Insajder.in

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Udruženje “Oplemeni srce” hrani 80 korisnika u Istočnom Sarajevu: Hranu donose na adresu

DB

Dodik: Politika bratstva i jedinstva dovela do dodatnog srpskog stradanja

DB

Kakvo nas vrijeme očekuje u narednih sedam dana?

DB

Buknuo izvoz municije iz BiH

DB

Dan sjećanja na djecu ubijenu u ustaškoj NDH

DB

Nevrijeme se sručilo na Kneževo (VIDEO)

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više