Foto: Shutterstock
Zdravlje

Koji su uzroci nesanice?


Nesanica može imati niz uzroka – može biti posljedica određenih bolesti, uzimanja određenih lijekova ili napitaka poput kafe, čaja ili gaziranih napitaka.

Razlog za nesanicu mogu da budu bolovi ili pretjerano izlaganje plavom svijetlu sa različitih uređaja, posebno pred spavanje. No, prečesto je ona posljedica stresa i prenapregnutosti nervnog sistema zbog izazova koje moderan život pred nas stavlja.

Skoro da ne postoji osoba koja u nekom trenutku života nije barem kratko patila od nesanice. Potraje li kratko, poremećaj uspavljivanja i spavanja nema veće posljedice i ne ostavlja ozbiljnije tragove na naše funkcije pa tako i na sposobnost da se nosimo sa svakodnevnim izazovima.
No, potraje li duže ili se učestalo ponavlja, nesanica može da ima niz negativnih uticaja na zdravlje, posebno na kardiovaskularni sistem i doprinosi visokom pritisku, dijabetesu i nakupljanju kilograma, ali i izazivati promjene raspoloženja i kognitivnog funkcionisanja.

Unutrašnji i spoljašnji stres

Sponzorisano

Kada ona izaziva stres – bio on unutrašnji podstaknut zabrinutošću, preteranim razmišljanjem, intenzivnim emocijama, ili spoljašnji zbog velikih opterećenja koja ne dopuštaju odmor.

U toj situaciji naša pažnje je fokusirana i napeta, pojačano smo budni i oprezni, mišići se napinju, srce brže kuca kako bismo bili spremni na reakciju borbe ili bijega. Sve u nama je u pripravnosti.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ako je organizam u tom stanju predugo, a u stanjima stresa, jednom kada legnemo u krevet san ne dolazi na oči. Uprkos umoru, naša fiziologija je još pod uticajem povišenih zahtjeva i ne može da uđe u stanje opuštanja za koje je zadužen parasimpatički ogranak nervnog sistema. U nama se tada još uvek odvijaju “operacije” visokog intenziteta iako je tijelu prijeko potreban san.

Ova ravnoteža se narušava zato što evolucijski i biološki reakcija borbe ili bijega nije kreirana da bi trajala pretjerano dugo. Ona je dizajnirana tako da odgovori na trenutni izazov (dakle u dalekoj ljudskoj prošlosti da pobjegnemo od divlje životinje ili da pokušamo da je ulovima), no kad u savremeno doba potraje zbog beskonačnih izazova, zahtjeva i obaveza, ometa prirodnu regulaciju pobuđenosti i opuštanja.

Prirodni ritam

Zavisno o intenzitetu problema, potrebne su različite intervencije, no prema tjelesno orijentiranom psihoterapijskom pristupu “Somatic Experiencing”, potrebno je pomoći tijelu da uđe u prirodni ritam aktivacije i deaktivacije. To znači da svjesno moramo da doziramo izlaganje stresu i u danu raditi svjesne pauze u kojima ćemo dati tijelu da uđe u privremenu relaksaciju.

Uveče je potrebno smanjiti izlaganje svim nadražajima, ne samo poznatim ometačima sna, nego se posvetiti aktivnostima koje nas opuštaju. To je vrlo individualna stvar – nekome je to kupka, drugoj osobi topli napitak, čitanje, slušanje muzike ili seks. Preporučuje se i svjesno završavanje – svega što smo u danu započeli, od obaveza do razgovora ili riješavanja određenih problema.

Dakle, započnite samo ono što možete da završite kako biste sistemu dali poruku da je aktivacija završena i da je vrijeme za odmor.

B92

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Koliko je važan vitamin F?

DB

Kako pobijediti stres na prirodan način?

DB

Melanom – najrjeđi, ali najopasniji oblik raka kože

M B

Pola sata u prirodi za manje depresije

DB

Izbjegavajte ponovno prokuhavanje iste vode za kafu ili čaj

DB

Da li je filtrirana voda zdravija od “česmovače”?

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više