Foto: Freepik/Ilustracija
Društvo

Zdravstvo na leđima radnika

Iako Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) RS zbog rastućih potreba osiguranika i uvođenja inovativnih terapija godinama predlaže da prihodi od poroka budu uloženi u zdravlje građana, ta inicijativa nikako da dobije zeleno svjetlo nadležnih.

Za zdravstvenu zaštitu osiguranika ove godine, prema podacima Fonda planirano je 746, 8 miliona KM, što je u poređenju sa 2016. godinom više za oko 150 miliona KM. Međutim, uprkos tome što se iz godine u godinu izdvaja više sredstava za liječenje, u Fondu kažu da su zdravstvu u Srpskoj potrebni dodatni izvori finansiranja, jer dinamiku rasta potreba osiguranika i zdravstvene struke teško može da prati taj rast prihoda.

– Zahvaljujući inovacijama u medicini, konstantno se uvode nove procedure liječenja i savremeni, inovativni lijekovi, koji su izuzetno skupi. Na primjer, za jednog pacijenta oboljelog od karcinoma pluća godišnje se za jedan inovativni lijek izdvaja oko 200.000 KM, ne računajući druge lijekove i zdravstvene usluge – kažu u FZO.

Dodaju da nemaju dodatne izvore finansiranja od akciza za duvan i alkohol, premija za auto-odgovornost i slično, što u drugim zemljama imaju.

– Već godinama iniciramo i ukazujemo na to da su nam neophodni dodatni izvori finansiranja, jer samo na taj način može se odgovoriti na izazove u zdravstvu. To je važno pogotovo sada kada su novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju proširena prava osiguranika, čime su i naše obaveze značajno povećane – kategorični su u Fondu.

Pojašnjavaju da se sada kompletna zdravstvena zaštita građana Srpske finansira gotovo u potpunosti iz doprinosa za zdravstveno osiguranje i to većinom iz doprinosa radnika. Dodaju da više od 80 odsto prihoda od doprinosa čine oni od zaposlenih, dok ostale kategorije osiguranika učestvuju znatno manje u punjenju budžeta FZO.

– Zaposleni su jedina kategorija osiguranika čiji je prosječni mjesečni prihod veći od prosječnog mjesečnog troška za zdravstvenu zaštitu. Na primjer, prosječni mjesečni prihod penzionera, koji su najčešći korisnici zdravstvenih usluga, iznosi oko četiri KM i pokriva tek 4,19 odsto prosječnog mjesečnog troška po osiguraniku – kazali su u Fondu.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da je bilo inicijativa u vezi sa dodatnim izvorima za zdravstvo, ali da nisu naišle na konsenzus.

– Ranija inicijativa da opštine iz svojih budžeta izdvoje tri do pet procenata za zdravstvo nije naišla na dobru volju lokalnih zajednica. Takođe, uprkos čestoj javnoj debati o potrebi da dio prihoda od akciza na duvan bude usmjeren direktno u zdravstvene fondove, ta odluka je od institucija na nivou BiH izostala – rekli su u resornom ministarstvu.

U Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da su na njihovu adresu pristigle dvije inicijative u vezi sa raspodjelom novca prikupljenog od akciza na duvan i alkohol i to 2015. i 2019. godine. Prvu je uputio Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu FBiH, a drugu poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Aida Buručija. Ona je predložila dopunu Zakona o akcizama BiH prema kojoj bi se pet odsto sredstava prikupljenih po osnovu akciza na duvanske prerađevine usmjerilo namjenski fondovima solidarnosti Srpske i FBiH.

Navedeni prijedlog Upravni odbor UIO nije prihvatio, a u obrazloženju je navedeno da bi finansiranje raznih budžetskih potreba trebalo tražiti u okvirima već postojećih mehanizama raspodjele prihoda na nivoima vlasti u BiH i entitetima, a ne u sistemskim izmjenama raspodjele indirektinih poreza.

Nacrtom zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS bilo je planirano da se od društava za osiguranje naplaćuje paušalno pet odsto bruto premije za troškove liječenja povređenih u saobraćajnim nesrećama, ali taj član je izbrisan iz završne forme zakona koji je ljetos usvojen.

Neosigurani

Na zdravstveno osiguranje u Srpskoj prijavljeno je oko 947.000 osiguranika, a u Fondu zdravstvenog osiguranja podsjećaju da već duže od dvije godine, od kada je uvedena vanredna situacija zbog pandemije virusa korona finansiraju zdravstvenu zaštitu i za neosigurane građane.

– Trošak samo za neosigurane građane prošle godine iznosio je oko 72 miliona KM. Ovim je Srpske pokazala socijalnu odgovornost i omogućila svim građanima potrebnu zdravstvenu zaštitu – rekli su u Fondu.

Glas Srpske

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Konkurs za dodjelu gradski stipendija biće raspisan u ponedjeljak

SB

Dragoslav Šinik s krstom na leđima stigao u Banjaluku (FOTO)

SB

Buntić se javio policiji

SB

Šešelj: Odazvaću se pozivu Haga, ako sud bude preseljen u Avganistan

SB

Vučić: Stigla nova haška optužnica protiv Šešelja

SB

Ombudsman BiH: Ove godine 194 žalbe na pristup informacijama

M B

1 komentar

euroskeptik Utorak, 29.11.2022., 09:35 at 9:35 am

” Zaposleni su jedina kategorija osiguranika čiji je prosječni mjesečni prihod veći od prosječnog mjesečnog troška za zdravstvenu zaštitu. Na primjer, prosječni mjesečni prihod penzionera, koji su najčešći korisnici zdravstvenih usluga, iznosi oko četiri KM i pokriva tek 4,19 odsto prosječnog mjesečnog troška po osiguraniku – kazali su u Fondu.”

Penzioneri su bili takođe radnici i punili kasu FONDA,sramno je uopšte ih spominjati u ovom kontekstu.U tekstu se još naglašava da su PENZIONERI najčešći korisnici zdravstvenih usluga,a da se za njih najmanje uplaćuje,to je jako ružno rečeno,sramota je spominjati ljude koji su svoje zdravlje narušili radeći,dosta njih su bili i borci,učesnici otačbinsko-odbrambenog rata i njihovo liječenje se ne smije spominjati na ovakav način.

Odgovor

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više