Foto: SrpskaCafe
Kolumne

Darko Momić: Kadrovska rješenja

Pristojno je novoj Vladi ostaviti sto dana prije davanja prvih ocjena, ali nije nepristojno reći šta u pojedinim resorima očekuje one koji zasjednu u ministarske fotelje. Pri tome je već jasno da će neki imati šta da čiste i dovode u red, dok će drugi doći na lagodnu situaciju i posao će im biti da nešto ne pokvare.

Predsjednik Vlade – Pošto se već zna da će u toj fotelji ostati Radovan Višković, njemu će biti najteže da prihvati da uvijek može gore. Ako kadrovska rješenja u novoj Vladi budu proporcionalna novom sazivu Narodne skupštine, onda je premijeru najbolje to što mu je mandat oročen na dvije godine, jer će i on sam gledati da što prije ode sa funkcije. Nek’ mu je Bog na pomoći!

Ministar finansija – Moraće da pronađe tričavih milijardu maraka i sretaće se sa svakodnevnim zahtjevima za povećanje plata budžetskim korisnicima. Umjesto povećanja plata, biće mu lakše da odgovori odakle je vratio londonski, bečki i ostale kredite. Boga pitaj!

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju – Prioritetno pitanje je zašto se olimpijska ljepotica Jahorina umjesto velikim gradilištem naziva najvećom praonicom para na Balkanu. Bože sačuvaj i kuku lElek!

Ministar za evropske intergacije i međunarodnu saradnju – Morao bi da provjetri, pročisti, pomete i ustanovi šta je posao zaposlenima u tom ministarstvu. Sa Predstavništvima Srpske svakako nema ništa, osim da im proslijedi pare za plate. Ukratko, ljepota božija od ministarstva.

Ministar energetike i rudarstva – Imaće „i dalje“ pune ruke megavata. Doduše, imaće i malo problema da objasni ovo oko poskupljenja struje, ali kad se sve sabere, to je Bogom dano ministarstvo.

Ministar pravde – Ima tu sreću što aktuelni pomoćnici znaju da rade svoj posao, pa ako je pametan treba samo da se zahvali Bogu. I Obrenu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite – Doći će u fotelju koja IZISkuje… Što je IZISkivala, IZISkivala je. Bože zdravlja. 

Ministar unutrašnjih poslova – Uuuuh! Prioritet je da bar malo vrati povjerenje u policiju, a ne da svako malo čujemo kako napadaju policajce ili, ne ponovilo se, ubijaju inspektore. Ili kako specijalci pljačkaju konvoje novca, a inspektori dilaju drogu. Nek’ mu je na pomoći stotinu bogova. I Sredoje Nović.

Ministar prosvjete i kulture – Hm. Šta reći, a ne zakukati nad stanjem i u prosvjeti i u kulturi. Bogu plakati, pa et’!

Ministar uprave i lokalne samouprave – Ko se sjeća koliko je Lejla Rešića bila pristojna ministarka koja se nije miješala u svoj posao. Ee, al’ njoj su pomoćnice bile Milanka i Stojanka i znalo se šta je čiji posao. Novom ministru, (ako bude novi), olakšavajuća okolnost je što je nemoguće da bude gori. Budi Bog s nama!

Ministar porodice, omladine i sporta – Biće u problemu da bude lijep k'o aktuelna ministarka. Više problema neće imati, osim ako ih sam sebi ne stvori. A neće valjda perjanicu SDP-a vratiti na mjesto pomoćnika. Bože ne daj!

Ministar trgovine i turizma – Biće u problemu da bude pristojan k'o aktuelna ministarka. I moraće da dijeli one grantove za turizam. Milina božija!

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite – E njemu ne bih bio u koži nipošto. Ranka Mišić i Božo Marić izginuće da izvuku što više za svoje sindikate, a novi predsjednik BORS-a Radan Ostojić ne djeluje kao neko ko će imati „političkog sluha“ i ko će zbog ličnih benefita odustati od zahtjeva za povećanjem boračkog dodatka i poboljšanjem položaja boračke populacije. Muka božija!

Ministar saobraćaja i veza – Novom ministru je najpametnije da nauči kineski jezik, jer će tako najbolje i iz prve ruke saznati šta je sve radio njegov prethodnik. I nek se nauči krstiti na kineskom.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje – Prioritet je da vrati povjerenje akademske zajednice u ministarstvo i široke javnosti u akademsku zajednicu. Ovo prvo možda i nekako, a ovo drugo nikako. Bruka božija!

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Imaće težak zadatak da rukovodio resorom sa budžetom od 180 miliona maraka, dok je njegov prethodnik (zamalo ne rekoh šef) to morao sa samo 75 miliona. Para k'o u božijoj bašti.

Ministar privrede i preduzetništva – Mogao bi malo da se miješa u svoj posao, a ako u ministarsku fotelju dođe iz privrede, to mu neće biti teško. Al’ će mu biti teško sa ostalim ministrima, pogotovo ako budu imali znanja i veze s privredom kao većina dosadašnjih. Bože pomozi!

P.S. Ako neko vidi Bobija, nek’ ga pita zna li kad je crveno slovo.

P.P.S. Misli svako da je mandataru laku. Pokušajte vi da sastavite Vladu, ali da zadovoljite sve postojeće kriterijume i apetite. Dakle, da u njoj sjedi osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata, da ima trideset odsto žena, da je neko iz Semberije, Hercegovine, sa Romanije, da jednog predlaže ova partija, drugog ona, trećeg privrednici, četvrtog borci, da ova/j „mora biti ministar“, da ona/j ne smije biti… I kako onda čovjek još da vodi računa o njihovoj stručnosti. Pa ne može sve, jbg!

Darko Momić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju stav redakcije.

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

Možda vas zanima

Darko Momić: Šansa za Kosovo

SB

Darko Momić: Ma ko ne dolazi na pos'o?

SB

Darko Momić: Korisna šamarčina

SB

Darko Momić: Položaj planeta

SB

Darko Momić: Lutke i lole

SB

Darko Momić: Vlada po kilovatu

SB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više