Zanimljivosti

Starina Novak: Srpski hajduk kojeg Rumuni poštuju


U Srbiji je slavan i opjevan, ali Starina Novak, veliki vojskovođa koji je narod branio od Turaka i slavno poginuo, u Rumuniji znači mnogo više.

Novakova pećina, a Novaka nigdje

Iako nema dokaza da je tamo zaista i bio, Starinu Novaka su upamtili i u Republici Srpskoj. Na južnoj strani planine Romanije, iznad Pala, nalazi se čuvena Novakova pećina. Po narodnom predanju, on je tu hajdukovao sa svojim bratom Radivojem i sinovima Tatomirom i Grujicom, takođe poznatim hajducima.

Starina Novak je bio junak mnogo prije Karađorđa, a riječ je o čovjeku čija je borba protiv Turaka postala preteča svih kasnijih srpskih buna i ustanaka.

Sponzorisano

U rumunskoj kulturi ovaj hajduk se i danas slavi kao narodni junak i oslobodilac, zbog brojnih ratnih uspjeha protiv Turaka na području današnje Srbije, Republike Srpske, Rumunije, Moldavije i Bugarske.

Pa ipak, u srpskoj kulturi, sjećanje na Starinu Novaka je pretežno sačuvano u epskim pjesmama. One kaže da je od zuluma “proklete Jerine” pobjegao u drumske razbojnike, i da je hajdukovao po Hercegovini, Bosni i Srbiji.

Upravo tako je počela nemilosrdna borba Starine Novaka protiv Turaka. Za kratko vrijeme je formirao četu, a njegova lična hrabrost i umješnost u komandovanju su doveli do toga da mu se pridruži veliki broj seljaka i slobodnih hajduka.

Rumunski izvori su ipak mnogo egzaktniji i obimniji. Ime Starine “Baba” Novaka vezuje se za vrijeme vladavine kneza Mihaja Hrabrog, koji se borio za oslobođenje od Turaka 1595. godine. On je četu srpskog hajduka primio u svoje redove, a Novaka postavio za jednog od najviših komandanata svoje vojske.

U rumunskom gradu Klužu, srpskom hajduku je podignut spomenik narodne zahvalnosti, a u Bukureštu postoji i istoimeni bulevar. Tamošnji narod ga nije zaboravio.

Predanje kaže da je Starina Novak na prevaru uhvaćen i zajedno sa saborcima nabijen na kolac. Njihova tijela su ostavljena gavranima i tek nekoliko dana kasnije spaljena 1601. godine. Baš na tom mjestu je i podignut spomenik koji i danas postoji.

Istorijski zabavnik

Besplatnu Android aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.


Možda vas zanima

Šta znače simboli na etiketi odjeće?

DB

Baka (82) spasila život majstoru: Sve sam naučila na YouTubeu!

DB

U čemu je tajna francuskih sireva?

DB

Puter iz laboratorije: Da li biste ga probali?

DB

Vještine koje su znala djeca u Jugoslaviji, a današnja ne

DB

Prijavio ženu jer ga ometa dok vozi, pa platila kaznu

DB

Predaj komentar

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne i stavove portala srpskacafe.com. Molimo sve korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo da obrišemo komentar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi osigurali bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja pretpostavićemo da ste saglasni sa primanjem kolačića. Prihvati Pročitaj više